ParkettNår du skal legg gulv står valget svært ofte mellom parkett og laminat. Nordmenn elsker tregulv, men moderne laminatgulv av god kvalitet kan lure mange til å tro at det er ekte tre. Mange nordmenn elsker en tradisjonell stil i huset med tregulv i både gang, stue og soverom, men er det alltid nødvendig å kjøpe den dyreste parketten? Tåler den aktive småbarn og hundeklør? Er det ikke bedre å legge en rimeligere laminat? Mange laminatgulv er i dag veldig godt laget, så man nesten ikke kan se forskjellen. Hva er forskjellen på disse to typene og hva bør man velge?

Enkelt sammenfattet kan man si at livstil, budsjett og vedlikehold er faktorer du bør ta stilling til når du skal velge gulvtype. Tenk gjennom hvordan din familie lever før du kjøper gulv. Om du har aktive småbarn og ønsker å slippe bekymringer for riper i gulvet anbefales laminat. Den har en hardere overflate og tåler mer juling. Gulvsorten er i dag så godt laget at det ser ut som ekte tregulv. Samtidig er det greit å vite at et parkettgulv har flere liv. Det betyr at om uhellet først er ute kan den pusses ned og oljes/lakkeres på nytt flere ganger. Forutsatt at du ikke kjøper den tynneste sorten. Denne muligheten har du ikke med laminat. Mange setter også pris på de naturlige variasjonene og sjatteringene i parkettens treverk. Det er det som oftest mindre av i laminat.

Det som skiller parkett og laminat

Selve ordet laminat betyr at det er satt sammen av lameller. En lamell kommer fra latinsk lamina og betyr rett og slett en tynn plate. Laminater brukes ikke bare i gulvbelegg, men også i en mengde andre boligprodukter. Laminat er et gulvbelegg som på overflaten kan ligne på nesten hva som helst. Men under overflaten, som er en svært viktig del av produktet, befinner det seg noe helt annet. Til sammen kan det være et gulvbelegg med mange gode egenskaper. Du legger laminatgulv på samme måte som parkett, det vil si flytende. Underlaget må være slett.

Hovedforskjellene mellom parkett og laminat kan litt enkelt skisseres på denne måten: 1) Parkett er laget av treverk, mens laminat er laget av fiberplater dekket med laminatlag i plast, og med mønster som ofte etterligner treverk. 2) Mens parkett har en mykere overflate som er mer sårbar for ytre påvirkning, er laminat mer slitesterkt med en hardere overflate som det er vanskeligere å lage hakk og riper i. 3) Parkett har lang holdbarhet, og den kan både slipes og lakkes/oljes på nytt 2-3 ganger. Laminat kan ikke etterbehandles, så når uhellet først er ute kan det ikke repareres. 4) Parkett bør etterbehandles for å fornyes, noe som krever tid og penger. Laminat derimot er vedlikeholdsfritt og krever ingen lakkering. 5) Mens laminat tåler en del vannsøl og dermed er velegnet på kjøkken og i entreer, tåler parkett lite vannsøl. 6) Laminat er godt egnet for gulv med innlagt varme, mens parkett av enkelte treslag ikke egner seg for å ha gulvvarme under. 7) Parkett er levende materiale som holder på naturlig varme, mens laminat har noe kaldere overflate grunnet kunstig materiale.

Parkett1I Norge har Byggforsk hos SINTEF utført mange tester av både parkett og laminat. De har testet alt fra slitasjemotstand og lydisolasjon til sklisikkerhet og motstand mot brann. Hva lydisolasjon angår kommer parkett og laminat likt ut. Testene viser heller ingen stor forskjell på følelse av varme i gulvet. Når det er sagt så er det viktig å forstå at sammenligningen mellom laminat og parkett ikke bare er enkel. Det finnes store variasjoner av produkter innen både parkett og laminat. Graden av lydisolasjon og varme vil derfor være avhengig av produktenes tykkelse og overflater.

Laminat leder varme godt og kan derfor føles kaldere å gå på enn parkett. Samtidig forsvinner denne følelsen med moderat gulvvarme i form av varmekabler, varmefolie eller vannbåren varme. For begge gulvtypene er det svært viktig at ikke temperaturen overskrider 27 grader. For både laminat og parkett skal renhold utføres med lite fuktighet. Helst ikke med annet enn en lett fuktet mopp. En klissvåt gulvklut er bannlyst! Vannet kan trenge ned mellom skjøtene og få trefiberplaten under til å svelle. Da er sjansen for at gulvet kan bli ødelagt stor. Laminatgulvet kan beholde utseendet og vare i svært mange år med riktig stell.

Mye å velge mellom og store kvalitetsforskjeller

Det finnes mange kvaliteter beregnet på forskjellige bruksområder. Prisene på laminat varierer fra godt under hundrelappen til flere hundre kroner per kvadratmeter. Det siste er dyrere enn parkett av god kvalitet. Kvalitetslaminat passer best der det er mye trafikk og stor slitasje. I ganger og på rom med stor aktivitet holder laminaten lenger enn parkett. I kjøkken, aktivitetsrom og hobbyrom er laminat godt egnet. Våtrom er de eneste rommene hvor verken laminat eller parkett er egnet.

Parkett3Mange fagfolk og snekkere anbefaler å velge laminat- og parkettgulv som koster henholdsvis 2-300 kroner og 3-400 kroner per kvadratmeter. Det gir deg et bra gulv til alminnelig bruk. Hvis du investerer i de dyreste parkettene som koster rundt tusenlappen for kvadratmeteren, så er den også tilnærmet ripefri. I dag kjøper nordmenn omtrent like mye av parkett som av laminat, men det velges stadig dyrere varianter av begge gulvtypene. Pris og kvalitet henger nøye sammen, spesielt når det gjelder laminat.

Det som avgjør valget tilslutt

Mange velger parkett mye på grunn av følelse. Den eldes med verdighet og mange liker det naturlige utseendet av tre. Det er jo parkett som er ekte trevare hele veien gjennom. Parketten oppleves også som mykere og varmere enn laminat. Et argument for å velge parkett er nettopp at den blir finere med tiden når den eldes naturlig. De fleste typene av parkett kan slipes og lakkes flere ganger, men mange nordmenn har sluttet å slipe ned gulv. De kjøper seg like gjerne et nytt gulv når det gamle har blitt stygt, fordi de har råd til det. Gjennomsnittsprisen på gulvene som selges går stadig opp. Det gjelder både parkett og laminat. Nordmenn ønsker seg et fint gulv i huset og har råd til å unne seg det. Laminatgulvene er blitt mye finere de siste årene. Nå er mange så fine at man nesten ikke ser forskjell på laminat og ekte parkett. For mange er det følelsen som avgjør om de vil ha tregulv eller laminat.

Parkett2