Gulv terrasse2Det er straks vår og med den kommer våronnen for de som har have. Hekken skal klippes. Plenen rakes og gjødsles. Blomster og planter skal settes ut. Kanskje må du så litt plen eller ordne grønnsaker i kjøkkenhaven også. Det er en hektisk periode, men også en herlig periode for de med grønne fingre etter en lang inneperiode gjennom vinteren. Det er imidlertid ikke bare det som skal sås, plantes ut og vokse som behøver våronn. Det gjelder også i høyeste grad uteterrassen for de som har det. Kanskje skal du bygge en terrasse også. Det er også en vårsyssel for mange.

Gulv terrasse3Høst og vinter med regn, sne og kulde er ikke nødvendigvis det som tregulv setter mest pris på. Bordene kan godt være impregnerte, men vær og vind sliter likevel på overflaten. Bordene kan ha blitt både grå og skitne. Da ser terrassen kjedelig ut. Dette kan fikses med litt innsats. Og det behøver ikke å ta så lang tid heller. Med litt skrubb, rens og olje får treet gløden tilbake og terrassen blir som ny igjen. Været påvirker treverket slik at det blir skittent og grått. Noen steder gror det kanskje alger også. Da er det en god investering å bruke noen timer på våren til å fikse dette. Med vasking og oljing og jevnlig pleie holder treverket lenger.

Gulv terrasse1På markedet finnes det mange forskjellige renseprodukter for tre. Før du velger produkt skaffer du deg en statusoversikt over helsetilstanden på treverket. Er det veldig skittent kan det være smart å velge et sterkt tokomponent rensmiddel. Husk også at du ikke skal blande rensemidler. Måtehold er også viktig. Ikke bruk mer enn hva anvisningene foreskriver. Er terrassen relativt lite skitten holder det med grunnrens utblandet i lunkent vann. Før du oljer overflaten sjekker du om overflaten er ru. I såfall sliper du den glatt fordi alger og skitt vanskeligere fester seg på en glatt overflate. Vil du se strukturen i treverket velger du en transparent olje. Ønsker du bedre beskyttelse av treet går du for en olje med farver.

Vedlikeholdets fire faser

Gulv terrasse4Selve arbeidet kan du dele opp i fire faser. Først så gjør du terrasen våt. Gjerne med grunnrens. Fordel rensemiddelet utover treverket og masserer det godt inn i treet. Dette er viktig. Blir treverket våtgjort blir også skitt og alger det. Da er det enklere å fjerne også. Etterpå er det klart for skrubbing og skylling. Det mest effektive til det er en høytrykksspyler med en terrasserenser. Har du ikke det kan du heller arbeide hardt med en stiv kost. Bruker du høytrykksspyler så må du huske på å justere den til laveste effekt. Om ikke kan du risikere å flise opp terrassebordene. Er det større områder på terrassen som er ru bruker du en eksentersliper for å fikse dette. Hvis det bare er mindre områder som er ru, kan du også benytte slipepapir og slipe ned for hånd. Etter at du er ferdig med våtgjøring, vasking og eventuell sliping er det klart for oljing. Eller vent litt! Dette kan du ikke begynne med før trebordene er tørrre. Du rekker derfor en kaffekopp eller to i solveggen før du skrider til arbeidet igjen.

Gulv terrasseNår treet er blitt tørt smører du oljen utover med rull eller pensel. Pass på at oljen trekker inn i treverket. Eventuelle små dammer fjerner du med en klut. Er treverket veldig tørt og trekker til seg oljen som en svamp, kan det være fornuftig å olje to ganger. Etter at oljen er tørket er det bare å sette ut møblene og håpe på en vår og sommer med masse finvær, som gjør at uteterrassen kan benyttes til det fulle.