Tapet 2Når man skal pusse opp og male i en bolig som har vært i bruk i noen år, vil det kanskje være tapet på noen av veggene. Mange vil tenke at det er raskere og enklere å bare male over tapeten enn å fjerne den før man begynner å male. Hva er mest hensiktsmessig? Og er det i det hele tatt mulig å male direkte på et tapet, og er det forskjeller på tapet?

Alt tapet kan males unntatt vinyltapet

TapetOm du har et tapetsert rom som du ønsker å male om, er det første du må finne ut av hva slags tapet du har på veggen. En tommelfingerregel er at alt tapet med unntak av vinyltapet kan males. Det er du nødt til å rive av veggen. Dette må du gjøre fordi du ellers risikerer å få mykvandring gjennom malingen. Det vil si at vokser eller farvestoffer i tapetet kan blø igjennom malingen. Eller føre til at malingen ikke tørker skikkelig. En annen ting du risikerer er at veggen vil avgi lukt. For den som har vinyltapet på veggen er det greit å vite at om det er spaltbart, er det samtidig enkelt og greit og dra av veggen også.

Nødvendige forberedelser før du maler tapetet

Tapet 1Når du skal male er det relativt greit å male alle tapettyper. Det vil si tapet som miljøtapet, glassfiberstrie, tekstiltapet og papirtapet. Fjern alt løst på tapetet og lim løse fliker. Slip gjerne kanter og overganger jevne og fjern alle luftlommer. Vask også veggen med Husvask, Malervask eller lignende. Dette for å få bort alt av fett og smuss. Deretter er det smart å grunne med en grunning som er beregnet for tapet. Den vil da ikke fukte underlaget slik at tapetet lager blærer eller kan løsne. Eventuelle ujevnheter kan også glattes ut med sparkelmasse. Og når du er sikker på at underlaget er rent, fast og tørt, begynner du å male. Her anbefales det da å ta to fyldige strøk. Bruk gjerne tre strøk på tekstiltapet. Og om du er ivrig etter å bli ferdig er det likevel viktig å være tålmodig underveis. Tillat 24 timers tørketid mellom hvert strøk, og hele 48 timer mellom hvert strøk på tekstiltapet.

Et lite tips før du begynner for fullt, er å teste ut på en liten flik for å se at malingen oppfører seg som den skal på tapetet. Og helt til slutt må du huske på at det aller viktigste når du skal male er forarbeidet.

 Tapet3