GulvNår man skal legge gulv er det mange hensyn å ta. I blogger som kommer til å bli publisert senere på denne siden skal vi ta en gjennomgang av både alternativer og trender på området, men denne gangen begrenser vi oss til å ta en rask gjennomgang av de hovedtypene som finnes av tregulv.

Det skilles mellom to hovedtyper av gulv. Dette er bærende og ikke-bærende tregulv. Et bærende tregulv ligger på bjelker. Det er så sterkt at det fint bærer vekten av både mennesker som beveger seg på det og møbler. Plankegulv og forskjellige parkettbord tilhører denne gulvtypen. Ikke-bærende tregulv legges ofte som flytende gulv på et bærende undergulv. Selv om flytende er det mest vanlige, kan slike gulv også limes eller spikres fast til gulvet under. Til denne typen gulv finner vi parkettstaver samt laminat- og lamellgulv.

Gulv4

Til gulvlegging finnes det en hel rekke forskjellige materialtyper. Det er også en mengde med tresorter som egner seg til formålet. Her vil vi ta en rask gjennomgang av de mest brukte typene.
Gulvbord er massive gulvbord som er høvlet, og som er med not og fjær. De er som oftest av furu og gran, men ikke alltid. I mindre omfang fra diverse løvtrær som eik, ask, bjørk og bøk. Et annet og kanskje mer dagligdags ord for gulvbord er planker.
Gulv2Parkettbord er massive enkeltstaver. De er satt sammen med en spesiell skjøt, og er utstyrt med not og fjær på alle fire sidene. Parkettbordene settes sammen på samme måte som stavparkett. De kan settes fast med spiker eller lim, eller legges som flytende tregulv.
Parkettruter er en gulvtype som består av enkeltruter. Det er ofte av harde tresorter som er limt sammen i større enheter på fabrikk. Som regel brukes de til limte tregulv, men noen typer kan også brukes til flytende tregulv på et begrenset område. Resultatet er flott, og fordi rutene ofte leveres med lavt fuktinnhold, er risikoen for sprekker veldig begrenset.
Stavparkett er rektangulære enkeltstaver som for det meste er laget i massivt tre. Den er laget av tradisjonelle europeiske tresorter som eik, ask og bøk. Disse lages både med og uten not og fjær. De settes sammen ved at de presses mot hverandre.
Lamellparkett består for det meste av en trelags-konstruksjon. Først med et bunnlag av nåletre, deretter et sperrelag av en trebasert plate, for eksempel MDF, sponplate eller kryssfiner, og til slutt et slitelag av tre. Dette slitelaget kan være et helt stykke trefiner eller oppdelt som stavparkett. Det er grunnen til at lamellparkett kan fås med forskjellig utseende.
Klossegulv er en gulvtype som består av rettvinklede treklosser. De er laget av furu, eik, lerk eller gran, og limes fast på et undergulv med endestykket opp. Dermed får du et flott, særpreget mønster.

Gulv1