Gulv vask2Nordmenn er glade i parkett og i mange hus rundt omkring i kongeriket finner man mange varianter av det populære gulvet. Vi har tidligere skrevet om hva som kjennetegner parkett og sammenlignet den med laminat. Ulike bruksegenskaper og hva som anbefales i forskjellige rom. Når man har valgt å legge parkett enten det er i stuen, på soverommet eller i en entre så må den vedlikeholdes pent. Dette innebærer blant annet oljing eller sliping og lakkering etter noen års bruk. Før man kommer så langt er det viktig med godt stell underveis. I denne artikkel skal vi komme med noen greie tips angående renhold av parketten. Dette er viktig å gjøre riktig om man vil ha parketten i mange år.

Ikke bruk såpe og vann

Parkett er et unikt og levende materiale så det er meget avgjørende for gulvet sin levetid at det blir vasket og rengjort på riktig måte. De aller fleste har vel fått med seg at vann og parkett ikke er den beste kombinasjonen. Derfor er heller ikke parkett så godt egnet på et kjøkken. Tar man godt vare på parkettgulvet kan man ha det i mange tiår. Det verste man kan gjøre er å gi parketten såpe og vann. Når det kommer til renhold sier mange at vann og såpe skal man styre helt unna. Så kan man jo lure på hvordan man skal få det rent da.

Gulv vaskNoen ganger kommer man imidlertid ikke unna bruk av vann og såpe. Da er det viktig å passe på og bruke ph-nøytrale vaskemidler, ikke bruke for mye rengjøringsmiddel og bruke lite vann. Grønnsåpe har høy ph-verdi og inneholder fettsyrer så styr unna det. En god ide kan da være å blande vann og rengjøringsmiddel i en sprayflaske og gi parketten en lett dusj kun der det er behov for det. Så kan gulvet vaskes med en rå klut. Rester fra rengjøringsmidler kan også føre til at parketten ser grå og livløs ut. Det legger seg en tynn film på gulvet. Da kan dette fjernes med å tørke over med rent vann. Kanskje ispedd en liten dråpe Zalo. Er man sparsommelig med bruken av rengjøringsmidler unngår man dette.

Gulv vask1En annen ting man skal huske på er at støv i rommet fester seg på den våte overflaten når man vasker med vann. Det er derfor viktig å tørke over med en tørr mopp etterpå. Brukes det for mye såpe vil også såperestene fungere som en magnet på støvet. Derfor er det bedre å bruke en microfibermoppp til å fjerne støvet. Ved bruk av vann så bruk en klut som er godt vridd opp. Fuktmopping er gjort riktig hvis vannet etter moppingen tørker opp på et minutt. Følger man disse enkle rådene om i størst mulig grad holde vann og såpe unna parkettgulvet, legger man grunnlaget for å ha parketten i mange tiår.

Gulv vask3