Alle som har forsøkt å henge noe på veggen, og få det til å bli hengende har vel opplevd utfordringer forbundet med det. Det går jo stort sett greit, men avhengig av materialet det henges på og størrelse/tyngde på det som henges opp, kan erfaringene variere og bli forskjellige. Alle veggtyper har ulike egenskaper som det må tas hensyn til ved monteringen. Du ønsker jo at det skal henge trygt og at opphenget kommer på plass uten alt for store problemer. Vegger er jo laget av ulike materialer, og der ligger også alle utfordringer forbundet med opphenging. Bæreevnen varier veldig fra ytterpunkter som porøse gipsflater, via keramiske fliser til solide murvegger. For å hjelpe deg litt på veien slik at du unngår problemer kommer vi her med noen tips for de forskjellige veggtypene.
Det letteste og enkleste er trevegger. Dette er fremdeles en svært vanlig vegtype, og utfordringene er ikke store. Det gjelder bare for deg å velge riktig oppheng i forhold til vekt og størrelse på det som skal henges på veggen. Små bilder festes på en liten stift eller spiker. Små kroker er derimot ikke så bra. De er gjerne vanskelige å feste slik at de holder seg på plass, og derfor faller de gjerne lett ut igjen. Da er det bedre med en X-krok som fordeler belastningen. For litt tyngre bilder finnes det X-kroker med 2 stifter. For de store bildene er det bare å velge blant det store utvalget av skrukroker. Borer gjør du først når det er snakk om store hull.
I ren hard betong kan du bruke herdete småspiker, eller enda bedre XB-kroker, som er plastkroker med små stålstifter i. En murvegg kan jo være så mangt. Er det snakk om løs murpuss eller Leca må du bore deg forsiktig gjennom det ytterste laget. Deretter setter du inn en plastplugg i selve veggen før du skrur på plass en krok i plastpluggen.
Marerittet for mange er nok gipsplatene. Der er det mange som har høstet sine negative erfaringer. Stifter og kroker fungerer ikke der, det finner du fort ut. I gipsplater må du først bore hull og deretter sette inn et gipsanker, som utvider seg bak platen når du trekker i skruen. På fiberplater kan du både skru og stifte, men i stedet for små stifter og gjenger er det også her bedre med et gipsanker.
Keramiske fliser er også en utfordring. Det er av naturlige grunner populært med dette på bad og kjøkken, men det er ikke enkelt å feste noe i disse. Du kan ikke feste noe i selve flisene. Ønsker du å feste bak vet du ikke hva som befinner seg der om du ikke har pusset opp selv. Uansett er det et stykke inn til du får feste så det kan bli utfordrende. Da bruker du limputer eller sugekopper som det finnes et stort utvalg av. For tyngre ting er det spesielle løsninger å velge blant. Du kan velge en VacLoc som innebærer at du skrur et lokk over selve sugekoppen. Den sitter da fast med et kraftig vacuum.
På magnetisk materiale kan du bruke en kraftig magnet med krok. Med neodym-magneter kan de bære opptil femti kilo selv med en størrelse på kun 40 millimeter.