Gulv jul4

Gulv jul1Jule- og nyttårshelgen er over og hverdagen har innhentet de aller fleste av oss. Det betyr også at julen etterhvert skal ryddes bort. Noen liker å ha jul lenge og pynter derfor i god tid før julen ringes inn. De er sikkert ikke de første til å rydde bort julen heller. Andre har bare  jul så lenge det behøves og pynter kanskje ikke før på lille julaten eller sogar på selve julaften. De som er i denne kategorien har mest sannsynlig ryddet bort julepynten allerede. Uansett i hvilken kategori du er, så skal julepynten tas ned, ryddes bort og lagres frem til neste jul. Da kan det kanskje være greit å få noen tips med seg på veien angående lagring av pynten.

De som følger boken rydder gjerne bort julen den 6. januar. Det er trettende dag jul. Dagen kalles også for hellige tre kongers dag. Til minne om Kaspar, Melchior og Baltazar. Tradisjonelt har det vært dagen da julen skulle ryddes ut. Derfor kan du bare sette i gang på denne dagen.

Gulv julNoen tips til hvordan du tar vare på julepynten slik at det er hyggeligere og ikke minst enklere når du skal ta den frem neste gang, er sikkert greit å ta med seg. Når du rydder av juletreet sjekker du at tråden til julekuler og annen pynt fortsatt er hel. Fest nytt bånd om det er ødelagt. Da slipper du problemstillingen når det skal pyntes igjen. Da blir det bare kos. For oppbevaring av pynten kan du bruke både poser, bokser og esker. Sjekk at disse er i orden. Er de ikke det så bytter du dem ut. Det er kanskje hyggeligere og mer stas å ta frem julepynten om de ligger i noen lekre esker. Når all julepynten er kvalitetssikret og lagt i det de skal oppbevares i, så er det tid for å bære den dit den skal være til neste gang. Om du oppbevarer pynten på loftet, i kjelleren, garasjen eller i en bod er opp til deg. Du velger det som er mest fornuftig. Det viktigste er at den blir tatt godt vare på.

Gulv jul3Og til slutt, hva er det som står igjen etter at pynten er ryddet bort? Yes….riktig……juletreet. Så hva gjør du med det? Tre kan godt resirkuleres, så om du har kompost hogger du av grenene og legger dem der. Stammen kan brukes til vedfyring. Om du ikke kan kompostere eller brenne treet er det kanskje en ordning i kommunen der du bor. Mange kommuner samler inn trær og bruker det til biobrensel eller kompost. Sjekk med kommunen din. Ellers er det mange av havesentrene som selger juletrær som også tar dem i retur på nyåret. Dette finner du ut av slik at juletreet også blir ryddet vekk.

Etter at julen er ryddet vekk og du har vasket ut siste rest i form av barnåler og julestøv, kan du gjerne belønne deg selv. Det er kjedeligere å rydde bort julen enn å ta frem julepynten, så nyt at du har vært flink. Kanskje ønsker du å se en film eller nyte et godt måltid. Valget er ditt. Godt nytt år!

Gulv jul2